Egzistencijalni problem Jedriličarskog kluba Zemun

21.11.2023.

Jedriličarski kluba Zemun, koji je bio kamen temeljac naše zajednice tokom poslednjih 77 godina, našao se pred egzistencijalnim problemom.

Dana 6. jula 2023. godine, Jedriličarski klub Zemun dobio je rešenje od Komunalne inspekcije [X - 03 broj 355.1 - 1454/2023 od 18.05.2023], nalažući uklanjanje naše plutajuće strukture - šlepa (Jedriličarski klub Zemun BG - P - 305 A) smeštene na Keju Oslobođenja 13c na Dunavu, na opštini Zemun. Sekretarijat za privredu nije nam ponudio nikakvu alternativu za postavljanje šlepa u istoj zoni, odnosno zoni iste namene. Bez obzira na to što smo se odazvali prethodnom pozivu i predali svu neophodnu dokumentaciju, sada se suočavamo sa neočekivanim izazovom.

Šlep, ključan za naše jedriličarske aktivnosti, usidren je na delu obale koji je određen kao akvatorijum za jedrenje na osnovu dozvole dobijene 1. avgusta 2012. U međuvremenu, a da nismo obavešteni na bilo koji način, grad je promenio namenu za pomenuti akvatorijum i sada je deo za privredu.

U odgovoru na ove događaje, Jedriličarski klub Zemun je uložio žalbu u zakonskom roku do 21. jula 2023, ali do danas nismo dobili odgovor. Grad Beograd, je doneo novi urbanistički plan za priobalje, gde je zonu za jedrenje preimenovao u zonu privrede, našu poziciju podelio u tri zone (mesta 1, 2 i 3) i dana 27.10.2023. godine objavio konkurs za dodelu mesta, na kome su uključena mesta gde je usidren šlep JKZ, a na kom naš klub kao sportsko udruženje nije u mogućnosti ni da učestvuje jer se konkurs odnosi samo na privredne subjekte. Rok za podnošenje prijava na konkurs je 21.11.2023. dok će 23.11.2023. biti održana javna licitacija u Opštini Novi Beograd.

Kako bismo zaštitili klub, podneli smo tužbu Trećem osnovnom sudu, uz zahtev za privremenu meru. Bez ove privremene mere, naš klub, vitalni centar za zaljubljenike u jedrenje i ključni akter u zajednici, suočava se s gašenjem nakon 77 godina postojanja.

Jedriličarski klub Zemun ima snažan fokus na razvoj mladih, nudeći besplatnu školu jedrenja za decu uzrasta od 7 do 12 godina tokom letnjih meseci. Tokom poslednjih 77 godina, hiljade dece imalo je koristi od ovog programa. Učestvujemo na domaćim i međunarodnim regatama, uključujući svetska i evropska prvenstva, postižući brojne rezultate. Samo prošle godine smo imali Državne prvake u šest pojedinačnih klasa, dva timska prvaka, kao i nekoliko drugih i trećih mesta.

Obratili smo se raznim institucijama, uključujući Grad Beograd, ali nismo dobili podršku, posebno od gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Čvrsto verujemo da će posledice ovih odluka ne samo dovesti do uklanjanja našeg šlepa, već će rezultirati i zatvaranjem najtrofejnijeg i najbrojnijeg jedriličarskog kluba u Srbiji, s tradicijom dugom 77 godina. Ova odluka ne utiče samo na našu sposobnost bavljenja sportom, već i oduzima prava sportistima i deci koja su godinama posvećena jedrenju.

Apelujemo na Vas da nam se pridružite u borbi protiv ovih problema, ističući važnost prioriteta sporta, sportista i mladih nad privrednim razvojem.