Zokijeva regata

5.10.2020.

Memorijalna regata Zoran Radosavljević nije održana ove godine iz opravdanih razloga. Jedriličari JK Zemuna su 4. oktobra jedrili u znak sećanja na njega.

Galeriju slika možete pogledati ovde: Zokijeva regata

 

Zokijeva regata je posvećena uspomeni na Zorana Radosavljevića, strastvenog mornara i borbenog pilota elitne 127. eskadrile jugoslovenskog vazduhoplovstva, koji je izgubio život dok je štitio vazdušni prostor domovine 26. marta 1999. godine.

Zoran Radosavljević je bio pasionirani jedriličar i osnivač JK Polaris. Svojevremeno je maštao o tome da organizuje regatu na kojoj će okupiti sve jedriličare sa ovih prostora, da unapredi jedrenje i približi ga mestu koje taj sport ima u svetu, na žalost život ga je pretekao. Posle njegove pogibije, u septembru 1999. jedriličari iz JK Polaris i beogradskog JK Lamar započeli održavanje memorijalne jedriličarske regate koja nosi njegovo ime – Zokijeva regata. Prvih godina regata je održavana na crnogorskom primorju, a od 2009. godine održava se u Beogradu.

Ime Zorana Radosavljevića danas nosi glavna ulica u Batajnici, jedriličarski klub u Nišu koji je osnovao njegov prijatelj Dejan Milosavljević, kao i najbrojnija regata koja se održavala svake prve nedelje septembra na crnogorskom primorju, a sada u Beogradu. Svetska srpska zajednica proglasila ga je srpskim vitezom za izuzetne zasluge učinjene za dobro sveukupnog srpskog naroda.

Više informacija možete dobiti ovde.